sobota 21. dubna 2018

Medvědí koláč

Dnešní krásné počasí si žádá jediné, recept na výborný quiche s medvědím česnekem.





Na těsto potřebujete 250 g hladké mouky (a navíc na posypání) a 100 g másla (a dle potřeby voda). Na náplň budete potřebovat hrst listů medvědího česneku, 200 g sýru brie, 3 vejce, 200 ml smetany a muškátový oříšek. Z nádobí nejvíce oceníte koláčovou (případně dortovou) formu.



Nejprve zapracujte mouku a máslo. Kdyby bylo třeba, můžete přidat i trochu vody, ale berte to spíše jako krajní možnost. Těsto zapracujte do koule, zabalte do folie a nechte hodinu odpočinout v lednici. 
Poté těsto rozválejte na tloušťku cca 3 mm na pečícím papíru (ještě lépe to půjde válet přes folii, kterou jste použily dříve). Do formy vložte těsto i s pečícím papírem (nezapomeňte odstranit folii). Přesahující kraje ořežte. Spodní část korpusu propíchejte vidličkou, překryjte pečícím papírem a vysypte na papír fazole (nebo jinou zátěž, jde to i bez toho, ale musíte pak více dávat pozor na to, aby se netvořily na korpusu bubliny). Pečte v předehřáté troubě na 190 °C dvacet minut, pak odejměte pečící papír s fazolemi a nechte péci ještě deset minut. 

Pro náplň rozšlehejte vejce se smetanou do jednotné hmoty. nakrájejte sýr na menší kousky a vsypte do hmoty. Nasekejte medvědí česnek a přimíchejte do hmoty. Dle chuti ještě doplňte muškátovým oříškem. Směs vlijte do trochu vychladlého korpusu a dejte ještě na půl hodiny péci, dokud se neudělá zlatavá kůrka.


Máte rádi slané koláče?
Jaký je Vás oblíbený recept z medvědího česneku?

Žádné komentáře:

Okomentovat