neděle 23. dubna 2017

Jarní chlebíček s medvědím česnekem

Tenhle víkend je takový mrzutý. Za oknem je šedivo, chladný vítr cuchá vlasy a růžový tváře. Takže naprosto ideální na to zůstat doma v teple za oknem, číst si novou knihu a srkat čaj. A nebo být lehce produktivní. Pro ty z vás, co se odváží jít na medvědí česnek do tohoto nečasu nebo mají svou zásobu v mrazáku, mám pro dnešek připravený recept.




Pro tenhle recept jsem se inspirovala v jednom z loňských jarních vydání časopisu Krásný venkov.

Pokud máte chuť na tenhle lahodný chlebíček, tak budete potřebovat 250 g špaldové mouky (použila jsem z Lidlu chlebovou Type 1050), 250 g hladké mouky, 1/2 kostky droždí (21 g), 350 ml mléka, lžičku cukru, špetku soli, 2 lžíce olivového oleje, 50 g másla a medvědí česnek (ideální jsou tak dvě hrsti). Z nádobí se určitě bude hodit spousta misek a mís a forma na biskupský chlebíček nebo jelení hřbet.


Obě mouky prosejte do mísy. Do 100 ml vlažného mléka přidejte cukr a poté rozdrolte droždí, přikryjte a nechejte asi 15 minut v teple vzejít kvásek. Mezitím si omyjte medvědí česnek a pokrájejte ho na drobno. Dále smíchejte zbytek mléka, tj. 250 ml, se solí a olejem.
Až vám vzejde kvásek, přidejte ho k mouce a taktéž směs s mlékem. Zpracujte směs do hladkého těsta. Posléze po malých částech přidávejte medvědí česnek a zapracujte ho do těsta. Těsto necháme alespoň půl hodiny odpočívat pod utěrkou.
Po vykynutí si těsto rozválejte na placku, kterou zaviňte jako roládu. Zároveň si rozpusťte máslo. "Roládu" krájejte přibližně na dvoucentimetrové plátky a ty vkládejte v řadě do formy vyložené pečícím papírem. Před vložením každý plátek důkladně potřete máslem ze shora a z boků. Naplněnou formu necháme ještě půl hodiny stát. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
Chlebíček pečte zhruba 50 minut. Pokud začne hodně brzy zlátnout, tak ho přikryjte pečícím papírem.


Podávejte ho buď samotný nebo s nějakým krémovým sýrem či pomazánkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat