pondělí 27. února 2017

Masopustní veselí

Letošní Masopust jsem se rozhodla strávit malém městečku Kněžmost. Zde se letos rozhodli obnovit tradici masopustního veselí. Celý program byl zahájen v místním kostele, který funguje zároveň jako místo setkání různých akcí. Zde jsme se něco málo dozvěděli o tradici Masopustu a vyšli prozatím jen na krátké procesí.

Masopust je jakýmsi předělem mezi zimním časem a časem, kdy se příroda probouzí. Každý rok se mění a jeho délka se určuje podle Velikonoc. V ČR se můžeme setkat s několika názvy a to "fašank, "ostatky", nebo také "končiny".
Původ sahá až do pohanských dob a souvisel s oslavou končícího zimního období - předjaří a nadějí na příští úrodu a plodnost, zdraví, hojnost a blahobyt.





K masopustnímu bujarému veselí patří zpěv, tanec, pití a jídlo. Z pečiva to nejčastěji byly různé tvary kynutého těsta, z nichž nejznámější jsou koblihy. Ty se obvykle plnily povidly nebo zavařeninou a po usmažení se obalovaly v cukru.








Ráda bych vás seznámila i s pár tradičními postavami, jako je například Laufr, kterého lze poznat podle různobarevného oděvu z kousků látek, někde mu taky říkají strakatý. Jeho úkol spočíval ve vedení průvodu a zjišťoval, boucháním na vrata, zda je průvod vítán.
Další velmi známou postavou je kominík, který v chalupách prohledával pece, jestli tam není zapomenutý pekáč s nějakou dobrotou. Samozřejmě přihlížejícím začerňoval tváře.
Žid má někdy na hlavě cylindr, který je zdobený husími křídly, přes obličej má dlouhé vousy, brýle bez skel a přes rameno hozený ranec. Byl symbolem zmatku, krádeží a smlouvání, a proto také jeho úkolem v masopustním průvodě bylo krást a následně ony věci prodávat a smlouvat o nich.
Maska medvěda byla symbolem pro hojnost a rozmnožování. Dívky a ženy z každého stavění s ním musely jít do kola, aby jim len a konopí vysoko rostlo a úroda bohatá byla.
Dalšími typickými maskami byli hudebníci, kteří pohřbívali basu. Dále pak převažovaly nejrůznější masky řemeslníků, ale objevovala se i smrt.

7 komentářů:

  1. Je to moc pěkný zvyk. :) V mém rodném městečku se to pořád dodržuje a vždycky to je pecka. :) Bohužel ve Zlíně, kde bydlím, už nejspíš ne. Ale byli jsme se podívat na masopustní jarmark do Kroměříže a tam to bylo přenádherné! :)

    blog Days of Daysy

    Agregátor blogů - zviditelni svůj blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ze Zlína a tady je fašank každý rok. Vždyť je tam vždycky půlka Zlína :D. Nezasklila jsi to jen nějak? Vždycky je to tu taková mega akce :). Kostými a všechno. Akorát se tady tomu neříká masopust ale je to prostě fašank :). Jinak koblihy já nerada, ale vím že je to takové tradiční a patří to k tomu. Ale nikdo je do mě nedostane! :D

      fellienm.com

      Vymazat
    2. Daysy: Děkuji za komentář. V Kněžmostu se teprve obnovoval, takže co není může být stejně tak jinde. Ale masopustní jarmark v Kroměříži je dobrý tip, určitě si to zapíšu.

      Fellien: Já takymoc koblihy nemusím, ale ty domácí mají něco do sebe. Prostě chutnají tak nějak poctivě.

      Vymazat
  2. Pěkné fotky a hlavně článek o masopustu. Mrzí mě, že ač je to pěkný zvyk, tak už se tak trochu vytrácí z měst a vesnicí v takové míře jako byl dříve. Já mam masopust moc ráda, jelikož je při něm vždycky veselo :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Lindo. :) Mě to taky mrzí a tak se snažím tu tradice trochu "zpropagovat" právě prostřednictvím blogu.

      Vymazat
  3. Tak ale ty mini koblížkové? To je krása♥
    Mrzí mě, že něco takového se ve městě neděje..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že ano, ty vyprodukovala moje babička, musím z ní nějak vylámat recept a vypustit ho dál, protože to není krása jen na pohled.
      Bohužel ve městech se už skoro vůbec nedrží, ale na spoustě vesnic ano, jen je o tom málo informací, což je škoda. :)

      Vymazat